fredag 12 september 2014


"Det är hög tid att Researchgruppen börjar ses som det kriminella slödder de är. Bryta sig in i Flashback? Ändamålen helgar inte medlen", skriver Piratpartiets grundare Rick Falkvinge.


Falkvinge är Sveriges kanske mest kända nätaktivist och står med på tidskriften Foreign Policys lista över världens 100 mest inflytelserika människor. År 2012 utsågs han av tidningen The Guardian till en av de 20 viktigaste opinionsbildarna för ett fritt Internet.
Nu går Rick Falkvinge till hårt angrepp mot Researchgruppen, som i svensk media beskrivs som ett "journalistkollektiv" eller "journalistnätverk". Fria Tider visade i en granskning 2013 att sammanslutningen i själva verket är en rent kriminell organisation – en beskrivning som även Falkvinge ansluter sig till.

På facksajten Privacy Online skriver Rick Falkvinge att ett "kriminellt gäng" har brutit sig in på en av Sveriges största webbforum och lyckats kartlägga användarnas identiteter.
"De är redo att skrämma, hota och hänga ut politiska meningsmotståndare som diskuterat under skydd av anonymitet. Den skada som bieffekterna att detta kommer att leda till saknar motstycke", skriver Falkvinge i Privacy Online.

Webbforumet Flashback har närmare en miljon användare. Efter dataintrånget mot forumet fick Fria Tider tillgång till sökhistorik för flera svenska journalister som använt sökmotorn Google mellan 2008 och 2014.

När Fria Tider inte omedelbart publicerade uppgifterna spred datahackare själva skärmdumpar från personliga mejlboxar och andra konton på riksdagspartiernas interna nätverk. Det är oklart om intrången har något samband.
Researchgruppen har ännu inte presenterat några bevis för att man har kommit över databasen från Flashback, men bedömare som Fria Tider har talat med tror att det kriminella nätverket – om de överhuvudtaget har kommit över någon databas – har fått tillgång till Flashback-konton från 2008 eller 2007 och bakåt.

Man skall inte glömma bort Sveriges sämsta boulevardblaska Expressen, i det här sammanhanget. En konkursfärdig och totalitärdriven ynkryggstidning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar