torsdag 25 september 2014

Hög chef på SR pekas ut som kommunistisk terrorist:


I en dansk bok pekas SR-kanalen P2:s högsta chef Elle-Kari Höjeberg ut som inblandad i det blodiga terrorattentatet mot Västtyska ambassaden i Stockholm på 1970-talet, skriver Berlingske. SR-profilen ska även ha varit insyltad i försöket att kidnappa S-ministern Anna-Greta Leijon.

Tre personer dödades när Baader–Meinhofligan sprängde västtyska ambassaden i Stockholm den 24 april 1975.

Att personer med hög politisk position inom Sveriges Radio ska ha varit involverade i händelserna på ambassaden tros länge ha varit känt inom den svenska underrättelsevärlden. I en polisroman från 2002 skildrade kriminologen Leif GW Persson hur en kvinna som påminner om Höjeberg i sista stund stoppades från att bli svensk justitieminister, efter att hennes inblandning i ambassaddramat kommit fram. Inom svenska journalistkretsar har frågan dock varit tabu och inget har avslöjats – förrän nu.

I Danmark har författaren Bent Blüdnikow släppt boken 'Castros mand i Kobenhavn', som handlar om hur två mexikanska bröder kommer till Sverige och Danmark på 70-talet för att och stötta europeisk terrorism. I boken pekas Elle-Kari Höjeberg som djupt insyltad i 1970-talets kommunistiska terrorism.

De senaste åren har relationen mellan Danmark och det svenska vänsteretablissemanget blivit allt frostigare. Och uppgifterna om SR-chefens inblandning kommer sannolikt från den danska regeringens underrättelsemyndigheter och inte från dess svenska motsvarighet.

På 1970-talet greps den mexikanske vänsteraktivisten Jaime Martinez av den danska säkerhetspolisen (PET) som misstänkte att han jobbade som terrorist och spion åt den kubanska regeringen. Elle-Kari Höjeberg var gift med den mexikanskfödde terroristen Tomas Martinez, som var bror till Jaime Martinez.

1976 skuggades SR-chefen och hennes man av Säpo. Spanarna kunde bland annat bevittna hur paret träffade två latinamerikanska terrorister som vid tidpunkten planerade att kidnappa den sittande arbetsmarknadsministern Anna-Greta Leijon. Det hade gått ett år sedan ockupationen av västtyska ambassaden och terroristerna planerade att hämnas på den svenska regeringen.

I en hemligstämplad promemoria från Säpo, som återges i boken, står följande som SR-chefen:
"En kartong som var tänkt att transportera vapen och sprängämnen och som användes vid ockupationen av ambassaden, kan säkert kopplas till en fastighet mycket nära det hus som hon nyligen flyttade ifrån. Fastigheten var under uppförande och man hävdar att hon vid flytten använde en kartong från huset, en pappkartong som senare hittades i en bil som användes i samband med ockupationen av den västtyska ambassaden".

Säpo hittade Elle-Kari Höjeberg fingeravtryck på kartongen och både hon och de andra inblandade greps och förhördes. Kvinnan åtalades aldrig, men övervakades av Säpo under flera år.

– Hon fungerade dessutom som kurir mellan Jaime Martinez i Köpenhamn och hans bror i Stockholm, som även han var en del av detta och som senare utvisades. Vad jag förstår var hon med på och involverad i brödernas aktiviteter, säger författaren Bent Blüdnikow till journalisttidningen Scoop. 

Författaren säger till tidningen att han inte tycker att "vanliga gamla vänsteraktivister" ska behöva förklara sitt kommunistiska förflutna, men att de som gjort intellektuella karriärer bör berätta vad som hände.

Elle-Kari Höjeberg förnekar inblandning i terrorismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar