lördag 27 september 2014

Statsvetare: 'SD-väljare röstar av samma skäl som alla andra'



- Eftervalsanalyserna om varför Sverigedemokraterna gick så starkt framåt har präglats av en ambition av att framställa det som att de som röstar SD skulle göra det av helt andra skäl än de som röstar på andra partier. Det finns dock inget stöd för att påstå att SD-väljare skulle protest- eller missnöjesrösta i större utsträckning än andra väljare. Det menar flera statsvetare. SD-väljaren röstar precis som alla andra på det parti han eller hon tycker har den bästa politiken. Politiska motiv ligger bakom försöken att hitta andra förklaringar till SD:s framgångar.

Enligt Anders Sundell, som är doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, visar statsvetenskapen att SD-väljare i likhet med det stora flertalet röstar av politisk övertygelse, bland annat därför att man gillar SD:s i jämförelse med andra partier mer ansvarsfulla invandringspolitik:

Man ser flera resonemang där detta faktum hoppas över och man går direkt på andra faktorer. Ingen ifrågasätter att exempelvis FI:s väljare tycker att jämställdhet och feminism är viktiga frågor.

Sundell får medhåll av Andrej Kokkonen, som är doktor i statsvetenskap. Även han avfärdar att SD:s valframgångar skulle bero på omständigheter som hög arbetslöshet, ökade ekonomiska klyftor, brist på tydliga politiska vänster-högeralternativ eller att SD-väljare egentligen inte skulle sympatisera med partiets politik utan rösta i ren protest. Kokkonen lutar sig mot en studie i Nederländerna som visar att något sådant inte kan beläggas. Invandringskritiska väljare röstar lika mycket av övertygelse som alla andra.

Enligt Sundell beror Sverigedemokraternas framgångar snarare på att partiet idag framstår som mer gediget och seriöst, så pass att fler är beredda att överge sitt gamla parti utan att uppleva det som att man kastar bort sin röst eller lägger den på ett parti som man som väljare kanske anser har en bra invandringspolitik men inte är övertygad om har den kompetens som krävs för att styra landet:

Det finns många som varit invandringskritiska väldigt länge, men att de nu röstar på SD kan bero på flera faktorer: inga bra alternativ fanns tidigare; tröskeln för att rösta på dem har varit för hög tidigare; partiet har organiserat sig bättre och så vidare.

Att valanalytiker särbehandlar SD menar Sundell beror på att många av dem inte vill tro på att det finns en så stor opinion för minskad invandring eftersom det betraktas vara “fel” åsikt. Man söker enligt Sundell därför efter bortförklaringar så att det inte ska framstå som legitimt att ha denna “felaktiga” åsikt om svensk invandringspolitik.

Om 800.000 svenskar har röstat på SD därför att man faktiskt vill ha en annan invandringspolitik, då är man ju tvungen att ta den frågan på allvar. Om man däremot kan göra gällande att merparten av SD:s väljare har röstat på partiet av helt andra skäl, då kan man fortsätta hävda att det inte finns något skäl för att ompröva Sveriges invandringspolitik, trots att den är den i särklass mest extrema i hela Europa och övriga västvärlden.

Källahttp://avpixlat.info/2014/09/26/statsvetare-sd-valjare-rostar-av-samma-skal-som-alla-andra/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar