onsdag 15 oktober 2014

Amerikansk konstblogg jämför Sverige med Saudiarabien

Det är inte bara i Sverige som alltfler inser att landet börjar likna en diktaturstat. Grannländerna Norge och Danmark har under en tid uppmärksammat att förtrycket mot svenskar som inte är 100 procent politiskt korrekta ökar kontinuerligt. Även USA har fått upp ögonen för inskränkningarna i svensk yttrande- och konstfrihet i samband med Dan Parks fängelsedom.



En Brooklynbaserad konstblogg i New York City delade nyligen ut svidande kritik till Sverige där landet jämförs med Saudiarabien, Nordkorea och Kuba på grund av gripandet och fängelsestraffet för gatukonstnären Dan Park.

Bloggen påpekar att vissa av Parks konstverk är osmakliga och att ett av konstnärens syften är att provocera, och att den svenska staten agerade precis som Park troligen ville genom att anhålla honom och beslagta konstverken – som ett resultat av detta “vann” Park ett slags martyrskap.

Bloggen menar vidare att fängsla något som endast uttryckt en åsikt, genom konst i detta fall, är förkastligt och påvisar avsaknad av förtroende för demokratiska principer. Genom fängelsedomen mot Park har den svenska staten bestämt vad som anses kränkande och förhindrar därmed det svenska folket att ta del av viss konst och vissa uttryckssätt, samt att detta agerande därmed censurerar kritiker av Park som inte får chansen att ta del av verken för att sedan kritisera denna. Alltså, censuren har skapat en kvävd debatt och därmed en inskränkt demokrati i Sverige.



Bloggen har naturligtvis helt rätt i att Sverige alltmer liknar totalitära stater såsom just Saudiarabien, men inte bara vad gäller inskränkningarna av demokratin, yttrandefriheten och konstfriheten – även som ett resultat av islamiseringen.

USA har en betydligt bredare, djupare och mer grundlagsskyddad yttrandefrihet som även gäller konst. Att någon fängslas för att ha uttryckt sig genom just konst anses i USA vara förenligt med totalitära stater.

Källor:
http://petterssonsblogg.se/2014/10/15/amerikansk-konstblogg-jamfor-sverige-med-saudiarabien/
http://avpixlat.info/2014/10/15/amerikansk-konstblogg-jamfor-sverige-med-saudiarabien/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar