onsdag 8 oktober 2014

Ensidiga åtgärder löser inget

 Idag skriver utrikesminister Avigdor Liberman i Dagens Nyheter under rubriken ”Ensidiga svenska åtgärder löser ingenting i konflikten”.

Ur artikeln:  Strider mot all logik. Regeringen Löfvens besked att Sverige ska erkänna Palestina förvärrar läget i den israelisk-palestinska konflikten. Detta omotiverade fokus på just denna konflikt är inte bara obalanserat, det är i grunden orättvist, skriver Israels utrikesminister Avigdor Liberman exklusivt för DN Debatt.


Med hela Mellanöstern i lågor, för att inte tala om andra regioner i världen där krig och instabilitet råder, strider detta omotiverade fokus på den israelisk-palestinska konflikten mot all logik. Utöver att det speglar inrikespolitiska förhållanden får det kompensera de många tillkortakommanden som det organiserade internationella samfundet har mött i sina försök att komma till rätta med de många komplicerade ärendena på den globala dagordningen. Av någon anledning uttalas fyra ord gång på gång som ett imperativ och en magisk lösning på många andra problem i regionen: ”Lös den israelisk-palestinska konflikten.”

Räcker det verkligen?

På senare år har en våg av våld och blod svept över hela Mellanöstern utan att den har haft något att göra med Israel eller palestinierna. Tre års inbördeskrig i Syrien har tagit mer än 200.000 syriers liv. Irak står på randen till upplösning, och sedan Saddam Hussein störtades har mer än 130.000 mist livet. Libyen har redan fallit sönder och revolutionen har krävt omkring 15.000 dödsoffer. I Darfur har minst 400.000 människor dött sedan 2003 och sedan inbördeskriget bröt ut i Sydsudan 2013 har det krävt 10.000 liv.

Sedan Hassan Rouhani tillträdde som president har över 800 iranier avrättats av regimen, bland dem journalister, poeter, intellektuella och kvinnor anklagade för ”oanständigt uppträdande”. Har någon hört Sverige protestera? Har Sverige krävt en snabb lösning på detta brinnande problem?

Som vi alla bara alltför tydligt kunnat se de senaste veckorna har fanatiska terroristorganisationer som IS, al-Qaida, Islamiska jihad, Hizbollah och Hamas begått oräkneliga illdåd, och några av dem gör vad de kan för att skaffa sig massförstörelsevapen.

Vilket av alla dessa skrämmande händelseförlopp poängteras mest i statsminister Löfvens regeringsförklaring? Den israelisk-palestinska konflikten. Det är inte bara obalanserat. Det är fundamentalt orättvist.

Man  undrar också varför Sveriges regering koncentererar sig på att kritisera Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, som uppnått fredsavtal med Jordanien och Egypten och som var på god väg till fred med palestinierna i Osloavtalet innan araberna bröt det. Är det priset för samarbetet med islamisterna i Miljöpartiet som ska betalas?

Källa:  http://petterssonsblogg.se/2014/10/08/ensidiga-atgarder-loser-inget/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar