torsdag 9 oktober 2014

Olika slags kvotering

I dagarna har det framkommit att andelen kvinnor i de börsnoterade bolagens styrelser ökade under förra året, med någon procentenhet, fortfarande till något under 30 procent.

Socialdemokraternas partiledare liksom LOs ordförande har varit snabbt ute och krävt statliga regler som innebär tvångsvis kvotering så att styrelsernas andel kvinnor är mer proportionella mot andelen kvinnor i befolkningen.


Med denna logik kan den icke-socialdemokratiska delen av folket, närmare 70 procent, se fram emot att staten snart kvoterar in dessa grupper i LOs styrelse. Socialdemokrater är troligen mer överrepresenterade i LOs styrelse än vad männen är i bolagsstyrelser.


Men är detta verkligen statens uppgift? Nej, lika lite som staten skall lägga sig i privata bolagsstyrelsers sammansättning. Klåfingrigt och semi-totalitärt, ett arv från de massor av årtionden då socialdemokraterna - i synnerhet accentuerat från Palmes övertagande av makten i slutet av sextiotalet - satte likhetstecken mellan samhället och staten. Tyvärr även illa hanterat av senkomna borgerliga regeringar, kollektivismen tycks inrotad även i s k icke-socialistiska partier, i en oroande hög grad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar