tisdag 28 oktober 2014

Rödgrön kulturskymning över Sverige


[Villa Borghese, Rom ©Jean-Christophe Benoist]






Dagens historielösa vänsterpolitiker vurmar för värdelöst flumkultur samtidigt som viktiga trådar till våra högkulturella rötter nu klipps av. Helgerånet av vår kulturhistoria tycks accelerera med nuvarande, i hög grad obildade, regering.


- Kultur i bemärkelsen klassisk bildning har aldrig stått högt i kurs hos kommunister, socialister och socialliberaler. Det är något för överklassen och den bildade bourgeoisien att syssla med.
Det handlar nu om vårt kulturarv i vid bemärkelse, det som inte endast totalt obildade personer som Mona Sahlin och andra, utan även moderatledaren Fredrik Reinfeldt gör sig lustiga över.
Även om människor på vår breddgrad gick omkring i djurhudar och jagade med primitiva vapen och fångstgropar när andra delar av världen hade skapat högre kulturer, skriftspråk mm, så har vår senare kultur i mycket hög grad påverkats av just äldre högkulturer.
Dagens historielösa och ofta torftigt bildade vänsterpolitiker (åja, det finns gott om exempel på den andra sidan också) vurmar för värdelöst flum inom inte minst det som kallas ”genusteori”, för vilket man villigt upplåter vårt äldsta universitet, Uppsala, till att hålla ”fittseminarier” och liknande trams.
Teateruppsättningar – hyllade av vänstern – som förklenar mannen med ett språkbruk som en anständig man aldrig skulle använda. Ja, detta och mycket annat skräp är kultur för den obildade vänstern.
Nu har den nya vänsterregeringen beslutat strypa penningtillförseln till de tre svenska instituten i Aten, Rom och Istanbul. Här har Sverige landmärken i tre av världens mest betydelsefulla antika städer med möjlighet till forskning, studier, arrangemang mm. Aten och grekerna är vår civilisations vagga med tidiga tankar om demokrati, människans natur, statsbygge, naturvetenskap, logiskt och abstrakt tänkande, teater och diktning.
Från Västrom – som varade i drygt 1 000 år – har vi lärt oss om inte minst statskonst och ännu använda legala begrepp, historia som vetenskap, byggnadskonst med mera, med mera. Konstantinopel – nuvarande Istanbul – blev från 300-talet fortsättningen på det romerska riket, det vi kallade Östrom. Den romerske kejsaren Konstantin den Store inte endast grundade staden utan såg till att kristendomen blev mer eller mindre allenarådande i det romerska väldet.
Det behöver knappast utredas närmare vilken betydelse det haft för inte endast vårt land utan för hela den civilisation vi tillerkänner oss: västvärlden. Under mer än tusen år var Konstantinopel kristenhetens östliga värn mot barbarer i form av asiatiska stäppfolk och senare arabiska muslimer. 1453 föll Konstantinopel för ”turkarna” och staden blev basen för Islams främste härskare, kalifen. Liksom de tidigaste krigiska muslimska horderna så var Höga Porten i Konstantinopel ett hot mot hela vår civilisation med samma vida ambitioner som dagens ISIS.
Att vi som land inte skulle anse oss ha råd att hålla fast de här tre kulturtrådarna med sådana hisnande historiska implikationer är en stor synd och skam. Så mycket statliga pengar som strös ut till de mest obskyra och märkliga organisationer under varumärket ”kultur” så borde besparingar snarast ske där, t.ex. alla muslimska organisationer som hävdar sig arbeta för mänskliga rättigheter, jämlikhet (inte mellan män och kvinnor naturligtvis) och antirasism – verksamheter som i många fall är täckmantlar för extrem islamism med fördomsfria kontakter med terrorstämplade organisationer och personer.
Detta försök till helgerån är ett verk av Helene Hellmark Knutsson (S) som kallas minister för högre utbildning och forskning. Såvitt man kan förstå saknar hon inte endast omdöme och känsla utan även akademisk utbildning, en typisk mycket olämplig politikerbakgrund för just detta uppdrag. Tvi vale!
Olof Hedengren, civilekonom, jur.kand, f.d. bankir

Källahttp://www.samtiden.nu/5967/kulturskymning-det-rodgrona-sverige/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar