måndag 13 oktober 2014

Sveriges skattkista är tömd

Att statens finanser är i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att kunna nås under denna mandatperiod hävdar finansminister Magdalena Andersson (S). Det har vi upplysta vetat om i flera år. Det är ingen nyhet.

En av våra trogna läsare (enavde400) som följt Sveriges väg mot konkurs, och som vi följer med både tacksamhet och blandade känslor, skrev igår:

Låneinfo:
- Detta dygn (11/10 red anm) lånade vi 875 miljoner, eller 36,5 miljoner i timmen...

SR.se skriver att Magdalena Anderssons uppgifter inte är nya. I Alliansens vårbudget skrev finansdepartementet att överskottsmålet tidigast kommer att nås tidigast 2018, det vill säga samma årtal som Andersson pekar mot. Det var då en dystrare prognos än den som presenterades i höstbudgeten 2013, då överskottsmålet sades vara möjligt att nå 2017.

I vårbudgeten spåddes årets underskott bli 1,9 procent av BNP, det största sedan 1996 då underskottet var 3,3 procent. Senaste gången Alliansregeringen nådde upp till överskottsmålet var 2008.

Fakta enligt SVT:
ÖVERSKOTTSMÅLET
Överskottsmålet tillkom efter den djupa ekonomiska krisen i Sverige i början av 90-talet.

Det innebär att den offentliga sektorns sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, ska uppgå till 1 procent av BNP, mätt över en konjunkturcykel.

Formuleringen ”över en konjunkturcykel” ger utrymme för avvikelser under ett enskilt år. Samtidigt är begreppet lite oklart eftersom tidsperioden inte är fastslagen.

Överskottsmålet syftar till att spara till en buffert för sämre tider samt för framtiden då fler människor behöver utnyttja vård och omsorgstjänster inom den offentliga sektorn.

Dn skriver: Hon bedömer att överskottsmålet i de offentliga finanserna inte kommer att uppnås på långa vägar under den nuvarande mandatperioden. ”Det ser jag som helt orealistiskt. Vi ligger långt ifrån överskottsmålet så det kommer att ta tid”, säger hon.

Möjligen kan målet nås någon gång under nästa mandatperiod som börjar 2018, säger Magdalena Andersson till DN. Det kan också bli aktuellt att ändra nivån i överskottsmålet framöver.

Hon fortsätter, ”Vi har en demografisk utmaning som vi måste rusta oss inför men det är klart att det någon gång är läge att ändra nivån i överskottsmålet”.

Hon vill inte precisera när det kan ske men pekar mot åren efter 2018 som en möjlig tidpunkt. Då kommer andelen äldre i samhället växa kraftigt och behoven av resurser till välfärden ökar.

– Då är det knappast lämpligt att hålla på att betala av statsskulden. Men det är bra att ha så låg statsskuld som möjligt när vi går in i den situationen, säger hon vidare.

Inför   dagens presskonferens beskrev hon läget som att "ladan är tom och bordet är avskrapat". Låter som ett eko av Olof Palme, sosse-landsförrädaren som inledde kött-tsunamin av analfabeter och bidragsparasiter till Sverige -  'använde frasen 'visthusboden är tom' - och nedrustade utbildningsväsendet, idag ser vi via Pisa-undersökning ar att kvaliteten sjunker som en sten. Sverige är på god väg att klassas som ett u-land inom knappt några årtionden. I klass med Libyen, Mexico och Pakistan.  Sorgligt att konstatera att den s k 'borgerliga' Alliansen fortsatte med förtäckt statssocialism, ytterst lite gjordes för att eliminera skadan efter sossarnas oerhört långa maktinnehav, man ärvde sossiska tjänstemän inom förvaltningen, lät dessa sitta kvar, och t o m växa till sig i antal, finns belagt via internet.                 

Vi vet nu vad som väntar. Skatthöjningar, neddragningar i pensioner, A-kassa, sjukförsäkringen mm. Och Reinfeldt som är högst ansvarig för detta, smiter undan som en genomblöt katt.

Jämför vad som 'lovades' FÖRE valet av sossegangstrarna. Bara ett av svikna löften:

Länk till: Sveriges statsskuld

Källahttp://www.exponerat.net/sveriges-skattkista-ar-tomd/




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar