tisdag 18 november 2014

"Vi bör arbeta för att utrota alla världens religioner"

Det finns knappast några som krigar för att sprida ateismen.

Religionshistorikern Eli Göndör hävdar att religioner hjälper människor att smälta in i samhället. Vilket stöd har han för att hävda det? undrar psykiatern Bo Brantmark.

- Skribenten Eli Göndör beskriver i sin artikel på sidan Perspektiv i Dagens Samhälle ”Religionerna hjälper människor att smälta in i det nya samhället” att religiösa föreställningar är vitt spridda i samhället och att hälften av Sveriges befolkning är troende i någon mening.

Vad som menas med ”i någon mening” anges ej. Man får väl ända anta att uttalandet har någon rimlig innebörd som till exempel ”det finns nog något högre väsen” eller ”allt kan ju inte ha kommit till av sig själv”. Sådana uppfattningar är troligen utbredda, men de står långt från uppfattningen om en personlig Gud.

Men även omreligion” i begreppets vidaste mening är något som är utbrett bland mänskligheten, och vi naturligtvis måste erkänna dess existens, behöver det inte innebära att vi skall gilla eller acceptera densamma.

Jag ifrågasätter starkt sanningen i rubriken över artikeln. Vilket stöd har författaren för att en invandrad muslim har hjälp av islam i att smälta in i det svenska samhället?  I artikeln hävdas vidare att muslimer med sin ”klädsel och sina moskéer både markerar sin religiösa tillhörighet och sin förankring i det svenska samhället.” Ja, den första delen av meningen låter trovärdig men det torde återstå att bevisa att en avvikande klädsel skulle demonstrera en ”förankring i det svenska samhället”. Jag kan tänka mig motsatsen.

Skribenten har naturligtvis helt rätt i att religiösa antiabortaktivister i USA och muslimer som mördar oliktänkande inte får betraktas som normerande för all religionsutövning. Men vi ser världen över hur våldsamma konflikter har sin rot i religiösa motsättningar. Motsättningar från religionsuppfattningar som tagna var för sig kan uppfattas som stillsamma kärleksfulla budskap om umgänget med nästan och om hur livet bäst bör levas.

Det är ur denna stillsamma ”vardagsreligiositet” som de extrema våldstyngda riktningarna växer fram. Funnes ej den ”vanliga” religionen så skulle rimligen ej heller extremismen finnas till.

Jag kan inte tro annat än att världen skulle vara en betydligt fridfullare och människovänligarer plats om religionerna ej funnits. Jag känner inte heller till något krig som ägt rum för att sprida ateism. Därmed inte sagt att ateister inte kan kriga, men de gör det i så fall av andra skäl.

I stället för att lugnt konstatera att religiositet breder ut sig och tar större plats i samhället menar jag att vi med upplysning och vettig argumentation bör arbeta för att utrota alla världens religioner och göra klart att det är människan som skapat Gud och inte tvärtom.

Källahttp://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaerlden-blir-fridfullare-utan-religioner-12093

- Sant. Religioner är de okunnigas drömmarnas fantasi om ett 'evigt liv', baserat på dödsfruktan och desperation att stenåldersskrönor är 'himmelska' fenomen, som ett slags stöd. Sanslöst att detta pågår i ett upplyst tidevarv, låt vara att analfabeter, medicinmän och djungelfolk i världens avkrokar går på myten, men att det fortgår i upplysta västerlandet, m fl utvecklade civilisationer, är barockt. Jag kan lika gärna hävda att Tor och Oden var - och fortfarande är - de verkliga och enda "gudarna". Vem kan motbevisa mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar