onsdag 14 januari 2015

Turkiet: Vårt mål är Ottomanska Rikets återupprättande

Turkiet har denna veckan varit i blickpunkten t. o. m. i Sverige. En av Erdogans politiker som sällan nämns är dock Ahmet Davutoglu. Premiärminister Davutoglu driver målmedvetet sin Nyottomanska politik mot Balkan och Mellanöstern.

- Han hävdar att Turkiets politiska mål är att återförena allt land från Bosnien till Libyen till Jemen under en ottomansk Kalif i Konstantinopel. Hittills har man lyckats bra med att göra Nordafrika och Mellanöstern än mer instabila än tidigare.

Många av dem som fick underkasta sig i exempelvis Balkanstaterna, efterlämnade minnen av fasa för den förra ockupationen. Kyrkorna är fulla av martyrikoner från den tiden…

Utrikesministern har också upptäckt en ny tillgång för det Ottomanska riket: De miljoner patriotiska turkar som finns bakom fiendens linjer, alltfler av dem med politiska uppdrag på sina uppehållsplatser till och med… en viss M. Kaplan t ex.

Nyhetsbyrån AINA har samlat några aktuella citat från honom: "Förra seklet var bara en parentes för oss. Vi kommer att stänga denna parentes. Vi kommer att göra det utan att gå i krig, eller kalla någon för fiende, och utan att vara respektlösa till någon gräns, kommer vi att åter knyta Sarajevo till Damaskus, Benghazi till Erzurum till Batumi."

"Detta är kärnan i vår makt, sa han. Dessa kan alla se ut som olika länder för dig, men Jemen och Skopje var en del av samma land för 110 år sedan, eller Erzurum och Benghazi. När vi säger detta, så kallas det Nyottomanism.

De som förenade hela Europa blir inte de nya romarna, men de som förenar Mellanösterns geografi kallas som nyottomanister. Det är en ära att bli påmind med namnen på ottomanerna, seljuksen, artuklu eller eyyubi.

Vad jag har observerat i praktisk utrikespolitik, är att om du har läst rätt och presenterat en fast ståndpunkt, kan du få kritik i det första skedet, men du kommer att få resultat på medel- och lång sikt.

Vad som är viktigt är att stå fast där. Om du är säker på er politik, ska du inte ge några eftergifter. Det viktiga är inte att vara obeslutsamma vid ett kritiskt beslutsfattande ögonblick."

Källa: http://petterssonsblogg.se/2013/03/17/turkiet-vart-mal-ar-ottomanska-rikets-aterupprattande/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar