lördag 21 februari 2015

Tung näringslivsprofil totalsågar svensk media

Youtube länkhttps://www.youtube.com/watch?v=KcmHFryimvk

Sajten Newsvoice har träffat Lars Bern, ledarprofil från bland annat näringslivet och med ett förflutet i Svenska Dagbladets styrelse. Han sitter idag i SvD:s stiftelse och talar i intervjun om svensk media som han totalsågar och understryker att ifall man vill veta vad som verkligen pågår ute i världen gäller alternativa kanaler.

- Bern menar att medierna präglas av ett konformt konsensustänkande om vad som är “sant” och ett ömsesidigt beroendeförhållande mellan makthavare och journalister. Journalisternas ambitioner om att granska makten är borta sedan länge, nu gäller istället att säkra rätt kontakter inom politiken och näringslivet för att på det sättet gynna sina egna karriärer. Ställer man alltför jobbiga frågor till makthavarna kan det bli sista intervjun.

Hela journalistkåren har gått från att vara en kritiskt granskande kår mot den politiska makten och istället blivit en megafon för den politisk makten. Det tror jag har att göra med en försvagning av mainstream media och det hänger samman med att det är en döende industri.

Den ena kvalificerade journalisten efter den andra som kan tänka självständigt [försvinner], så till slut blir det bara kvar ett gäng som fjäskar för politikerna för att få något att skriva om.

SVT:s Rapport och Aktuellt menar han är förutsägbara i sina val av nyheter att förmedla, och det urval som görs är chockerande dåligt – det som händer i världen avspeglas knappt i svenska medier. Då han själv ska inhämta nyheter blir det istället via utländska kanaler och nätet. SVT kallar han erbarmligt då de hela tiden strävar efter att vara så politiskt korrekta som möjligt.

Vill man följa med de verkligt viktiga händelserna i världen så är det ju ingen ide att överhuvudtaget titta på svenska medier.

Vidare menar han att den som bara följer svensk media till slut blir hjärntvättad. Ett ljus i mörkret är dock vissa kvinnliga journalister med utländsk bakgrund som avviker från konformismen.

Bern tillägger även att det var ännu värre förr då endast statlig tv och radio fanns, och att den politiska debatten aldrig varit sämre än nu.

Källahttp://avpixlat.info/2015/02/20/medierna-styrs-av-journalisternas-och-makthavarnas-omsesidiga-beroendeforhallande/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar