fredag 27 mars 2015

Den svenska bubblan

- Ibland känner jag mig frustrerad över att folk i allmänhet och media i synnerhet tycks ignorera viktiga nyheter – för att istället rikta all uppmärksamhet mot till exempel trivial tv-underhållning.

Men någonstans tror jag ändå att en förvånansvärt stor del av svenska folket vet vad som sker. Problemet är att de inte har en aning om vad de skall göra åt saken. Så de tittar på Let's Dance istället.

De flesta människor vet att vi har en bolånebubbla, uppblåst med hittepå-pengar och att det egentligen är banken som äger deras bostad. De vet också att de inte har några direkta marginaler. I dagens Sverige är det en otäckt kort väg mellan att stå och steka lax vid teppanyaki-hällen – och att bli bostadslös i en stad där det är omöjligt att få tag i en vanlig hyreslägenhet. Det är klart att man inte vill tänka på saken.

Allt fler svenskar är medvetna om att läget för den gemensamma europeiska valutan, euron, blir allt mer desperat. ECB har nu gått all in för att rädda euron, på ett sätt som gör att om det misslyckas – då finns det ingen bra plan B. Ett haveri kommer även att drabba oss svenskar, även om vi står utanför euron. Statliga krisverktyg som gör att människor inte längre tillåts ha kontroll över sina egna pengar finns redan på plats, så väl i euro-zonen som i Sverige. Vem vill tänka på sådant?

De flesta svenskar anser att EU har för mycket makt. De vet att maktkoncentrationen ökar, liksom det demokratiska underskottet. Hälften av alla röstberättigade svenskar känner sig så uppgivna inför situationen att de inte röstar i EU-valen. Och resten röstar som de brukar rösta men hoppas ändå på det bästa. Vilket är en smula godtroget.

Svenska folket vet att vi har problem med demokratin, öppenheten, rättssäkerheten, övervakningen, försvaret, ordningsmakten och byråkratin. Och även om det kanske finns lösningar – så finns det ändå inga rimliga partier att rösta på som på allvar kan tänka sig att styra upp det hela. Så, Let's Dance.

I Sverige har hela samhällsdebatten slutit sig till att handla om trams, högljudda särintressen och dagens i-landsproblem istället för verkliga problem. Media har för länge sedan insett att sådant som känns jobbigt och svårt inte säljer. De politiska partierna är idé- och visionslösa, opinionsdrivna och handfallna.

Nationen hoppas helt enkelt att bubblan aldrig kommer att spricka. Men att ignorera problem brukar också få konsekvenser.

Källahttp://henrikalexandersson.blogspot.com.tr/2015/03/den-svenska-bubblan.html
HAX-tgg: "Vi kommer aldrig att få ordning på migrations- och integrationspolitiken så länge vi har en generell välfärdsstat. Vilket är den svenska politikens allra heligaste ko."
"Skulle även kunna nämna bostadspolitiken och arbetsrätten när vi ändå är inne på heliga kor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar