onsdag 11 mars 2015

Öga för öga, tand för tand

Regeringen har nu avslutat det militära samarbetavtalet mellan länderna och jag kan konstatera att den linje jag förfäktade, en förlängning men utan de delar som handlade om att biträda Saudiarabien med att bygga en fabrik fanns med, förlorade. Leveransen, och service, av redan levererade system kommer dock inte påverkas då de faller under andra – mer svårpåverkade – avtal. Hyllningarna från Miljöpartiet och människorättsorganisationerna är högstämda och Miljöpartiet ser onekligen ut att ha kvitterat ut en inrikespolitisk seger. Vad den innebär i en utrikespolitisk kontext är dock något annat. Sverige har på bara några veckor gjort sig persona non grata i Mellanöstern på bred front.

Tidigare svurna fiender enas idag om en sak: Sverige är inte att lita på.

Om agerandet bedöms göra en utmärkt grund för fortsatt arbete med svensk export och fortsatta medlingsförsök är realistiskt återstår att se men jag ser mörkt på de möjligheterna. Valhäntheten löper som en röd tråd genom regeringens handlag och idag är det ingenting i sak som längre hindrar att Margot Wallström kan lägga all sin kraft på HeForShe-kampanjen. Loppet är kört för andra initiativ och när ingen längre litar på oss kan vi lika gärna fokusera på ett budskap som ingen är intresserad av men som är populärt i genus-kretsar.

Förtroendet för Sverige har i varje fall skadats nu. Vi skall inte underskatta de effekter som detta kommer få i en av världens få tillväxtmarknader. Förnedringen i Arabförbundet var bara ett pre-ludium om inte Stefan Löfven snabbt kan kompensera Saudiarabien med något annat. I ”något annat” ligger inte veckolånga internat på Bommersvik i genusteori för kungafamiljen eller utbildningar i Eco-driving på parkeringsplatsen utan tillgång till något som de kan värdera lika högt eller högre än det nu uppsagda avtalet. Stefan Löfven, som igår i SR kort kommenterade det uppsagda avtalet, vet om detta om vi drar ut hans korta kommentar ur sammanhanget:

Att säga upp ett avtal enligt avtalet är att följa avtalet.

Om du säger upp ett samarbetsavtal från den ena sidan så bygger alla positiva relationer, även i Europa, att det ersätts med något som den andra parten kan värdera högre för att den positiva relationen skall bestå. Saudiarabien har markerat mycket tydligt vad de ansett genom den offentliga förnedringen av Margot Wallström inför den internationella diplomatkåren. Ett skriftligt avtal är dock något mer i Mellanöstern. Oavsett klausulen om fem-åriga förlängningar är ett skriftligt avtal starkt symboliskt i en kultur som annars vilar på en muntlig tradition. Det som landar i skriftlig form har en mycket hög status, nästintill ett evigt liv. Symbolvärdet är starkt och vad nu hjärntrusten i Rosenbad skall erbjuda återstår att se. Svenskt näringsliv, det näringsliv som Stefan Löfven säger sig var en del av kommer i varje fall få betala det initiala priset.

Ingen i Mellanöstern kommer hellre lyssna på Sveriges protester under överskådlig tid, lika lite som Israel längre tillmäter Sverige någon större trovärdighet. Saudiarabien – den ekonomiska motorn i Mellanöstern, kommer nu börja tillämpa strikt juridisk tradition enligt Sharia bedömer jag. Öga för öga, tand för tand. Helt i enlighet med traditionen i denna region. Till och med att det synsättet har stöd i Koranen i den femte suran. Och Koranen, som vi alla vet, ligger till grund för den Sharia-lagstiftning som råder i regionen och i synnerhet präglar Saudiarabien.

Om Stefan Löfven tvekar på relevansen i detta kan han med viss fördel höra hur Arla hade det åren efter Muhammed-karikatyrerna i Jyllandsposten. Hela marknaden i Mellanöstern raderades ut över natt för deras produkter. Saudiarabien har en historia av att markera mycket kraftigt när de anser sig utsatta för oförätter. Och frågan är om hur mycket vi har vunnit förutom att Miljöpartiet har kapat en inrikespolitisk seger. En fågel, som är väl förtrogen med Arabförbundet med djupt gående kontakter samtidigt som han har omfattande affärsrelationer med arabvärlden viskade i mitt öra nu på morgonen:

Sveriges agerande i allmänhet och Margot Wallströms uttalanden i synnerhet har fått Arabförbundet att sluta upp bakom Saudiarabiens okränkbara rätt att tillämpa och tolka Sharia som dom gör. Detta kommer inte leda till en liberalisering inom överskådlig tid utan ger andra länder, som pressas av en ortodox religiös opinion, möjlighet att skärpa sina tillämpningar”.

Huruvida nu Sverige kan rädda den saudiske bloggarens liv genom sitt agerande, han som är dömd till 1 000 piskrapp och 10 års fängelse, är inte avgjort men vi kan konstatera att ingen kan uppleva ett sådant straff med livet i behåll. Saudiarabien lär inte, lika lite som Israel lyssna på Sveriges protester under överskådlig tid. Vi har sagt upp ett avtal och kommer sannolikt bli bemötta helt i enlighet med sharias tillämpningar. Uppsagda avtal.

Vi säger idag grattis till svenskt näringsliv och alla de som tror på handel och avtal som väg till samarbete och reform. Regeringen sade igår upp ett av de avtal som Saudiarabien värderar högst. Vad Saudiarabiens svar blir, om inte Löfven är kvick i fötterna nu, är givet. Annars blir det en fortsatt spiral.

Öga för öga. Tand för tand.



- Vad som borde sägas upp, är positionen som statsminister, avseende dess genom tiderna sämste utövare, den obildade sossetölpen Löfvén. Att man skäms över honom, är en kraftig underdrift. Aldrig har väl Sverige gjort bort sig i internationella sammanhang, som denne obildade svetsarlärling. Med en annan katastrof i sitt kabinett, den komplett okunniga utrikesministern Margot Wallström.

Mera;

SVT TEXT-TV (Lördag 14 mars 2015):

"Sverigegräl tas på stort allvar"       
                                        
  Det bråk med Sverige som blossade upp 
  i veckan ses med allvarliga ögon i    
  Saudiarabien. -De är chockade i Riyad,
  ingen har sagt upp ett militärt       
  samarbetsavtal tidigare.              
                                        
  Det säger Fahad al-Fahad, människo-   
  rättsaktivist inom saudiska Monitor   
  for Human Rights. Enligt honom handlar
  konflikten både om det omtvistade sam-
  arbetsavtalet och om Sveriges uttalade
  kritik av mänskliga rättigheter.      
                                        
  -Men jag tror att det bara är en fråga
  om tid innan det politiska förhålland-
  et normaliseras. Det kanske handlar om
  sex månader eller ett år, säger han.



Edit (SVT Text-Tv 2015-03-11):
"Saudiarabien kallar hem ambassadör"  

Det diplomatiska bråket med Saudiarab-
ien har eskalerat snabbt sedan utrik-
esminister Margot Wallströms tal inför
Arabförbundet stoppades i måndags.  
                                     
I går kallade Saudiarabien hem sin  
ambassadör från Stockholm för de    
uttalanden som utrikesministern gjort.
Enligt nyhetsbyrån AFP anklagar landet
Sverige för "flagrant inblandning" i
Saudiarabiens angelägenheter.

http://www.alriyadh.com/en/article/1028830/Arab-Foreign-Ministers-denounce-Swedish-Foreign-Ministers-statements-against-Saudi-Arabia


Även Bahrain fördömer Sverige
- Nu fördömer även Bahrain Sveriges
utrikesminister Margot Wallströms (S)
uttalanden om Saudiarabien.
"Sverige har lagt sig i interna ange-
lägenheter på ett flagrant sätt" säger
en talesperson från Bahrains utrikes-
departement, enligt den statligt ägda
nyhetsbyrån i Saudiarabien.
-Det finns ingen anledning att
kommentera. Innehållet i sak är i
linje med tidigare uttalanden, Bahrain
har tidigare ställt sig bakom
Arabförbundets uttalanden, säger Erik
Boman, pressekreterare hos Margot
Wallström. (SVT TextTV)

http://www.bna.bh/portal/en/news/659099


Djibouti: ”Wallström angriper muslimer”

- Igår meddelade Bahrain att man fördömer svenska utrikesministerns uttalanden om Saudiarabien. Nu ansluter Djibouti – och hävdar att uttalandena kränker muslimer i hela världen.

Den diplomatiska krisen efter det avslutade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien fortsätter.

Nu uttalar sig även Djiboutis ambassadör i Saudiarabien – och går föga förvånande på Saudiarabiens linje och fördömer utrikesministerns uttalanden om mänskliga rättigheter. Wallström har tidigare bland annat sagt att Saudiarabiens metoder är ”medeltida”.

Riktar in sig på muslimska länder
I ett uttalande till den statliga, saudiska nyhetsbyrån SPA hävdar Djiboutis ambassadör att man från svenskt håll ”angriper muslimer” och att Sverige sannolikt kommer att fortsätta angripa länder som tillämpar sharia-lagar.

– Många länder i väst hävdar att de försvarar mänskliga rättigheter, men det är dubbelmoral. Särskilt när det är relaterat till Palestina, Rohingya-muslimer i Myanmar och rättigheter för muslimska minoriteter i deras länder,  säger ambassadören Ziauddin Bamakhrama.

Förnärmar samtliga muslimer
Enligt International Islamic News Agency säger ambassadören att talar man illa om islams födelseplats förnärmar man hela världens muslimer.

Kedja av händelser
Saudiarabien valde i förra veckan att plocka hem sin Stockholmsambassadör Ibrahim bin Saad bin Al-Brahim. Det efter att svenska regeringen meddelat att man avslutar det militära samarbetsavtalet med kungadömet.

SVT Nyheter har sökt Margot Wallström för en kommentar.

Refhttp://www.svt.se/nyheter/annu-ett-land-fordomer-wallstrom-sager-att-hon-pekar-ut-muslimer


SVT TextTV 2015-03-18

- Ännu en gulfstat har kallat hem sin  
  ambassadör i Sverige med hänvisning  
  till utrikesminister Margot Wallströms
  kritiska uttalanden om Saudiarabien.
                                       
  Det är Förenade Arabemiraten som i dag
  tillkännagivit att landets Stockholms-
  ambassadör kallas hem. Sveriges      
  ambassadör i Abu Dhabi har också fått
  ta emot en protest.                  
                                       
  Tidigare har Saudiarabien kallat hem
  sin ambassadör och såväl Bahrain som
  Djibouti har offentligt riktat hård  
  kritik mot Wallström. Djiboutis      
  ambassadör sade att Wallströms kritik
  är ett angrepp på världens muslimer.
 





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar