lördag 28 mars 2015

Skavlan med Åkesson satte ny standard för svensk förnedrings-TV

Många Sverigevänner är berättigat upprörda över hur oförskämt illa SVT valde att behandla Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson i fredagens avsnitt av underhållningsprogrammet Skavlan. Desto gladare har däremot de vänsterliberala SD-fientliga opinionsbildarna varit, de som hoppats att de genom lång och trägen hets drivit bort Åkesson från politiken för gott och som den senaste veckan högljutt kverulerat över att SVT bjudit in Åkesson till Skavlan, så som man tidigare gjort med en rad andra ledande svenska och utländska politiker.

- Fredagskvällens intervju med Åkesson utvecklades till en rejäl mediesnackis redan långt innan den sänts. Drev- och hyenajournalistikens kolportörer har i en veckas tid uppvisat en total brist på empati och självrannsakande insikt om sitt medansvar till att Åkesson tvingats ta en lång time-out med tung antidepressiv medicinering pga. psykiska ohälsa.

Dessa skriftställare har i stället varit upprymda över att Åkesson nu klivit utanför dörren till sitt hem i Sölvesborg och visat sig offentligt så att de återigen med ohöljd förtjusning kunnat ge sig hän åt det som ligger dem varmast om hjärtat – hets, hat och förnedring av ledaren för den breda Sverigevänliga folkrörelse som har en annan åsikt om Sveriges invandringspolitik än den att vårt lilla land ska ta emot lika många asylsökare som övriga EU-länder tillsammans.

Boulevardtabloidernas galjonsfigur, Aftonbladet, kunde inte ens ge sig till tåls så länge utan beslöt att återuppta sin tradition att begå hemfridsbrott mot Åkesson. Huruvida den vänstervridna skandaltidningens utsända även denna gång urinerade i Åkessons blomrabatter vet jag inte.

I förhandssnacket inför Åkesson-intervjun har de av medias proffstyckare som inte står upp för alla partiledares lika värde, med nyrasistisk retorik menat att Åkesson borde behandlas som paria och kastlös och inte få medverka i TV i ett sammanhang där det finns risk för att han behandlas med respekt som andra människor. Det är samma journalist- och akademikerkår som inte anser att Åkesson som övriga partiledare bör få hålla ett politiskt tal och som därför under hela 2014 hetsade sina fotsoldater till att sabotera Åkessons offentliga framträdanden med skrik, skrän, brölande plasttrumpeter och saxofoner och ett regn av stenar, flaskor och pyrotekniska pjäser.

Några av 68-vänsterns övervintrade professorer kallade i en stort uppslagen artikel på DN Debatt nyligen dylikt subversivt och antidemokratiskt beteende för god civil olydnad. Det enda som möjligen utgör ett större hot mot demokratin i Sverige än detta beteende i sig, är det nyspråk som legitimerar det och den förment borgerligt liberala media som lånar sig till att vara megafon för våldsbejakande revolutionsromantik av ett slag som tidigare var förbehållet den kommunistiska pressen.

Så kom då fredagen då det förinspelade avsnittet av Skavlan med Åkesson sändes och vi Sverigevänner, till åsiktskorridorens intoleranta väktares stora frustration, skulle få återse vår käre partiledare i ”mys-TV”. Så blev det nu inte. I stället fick vi ytterligare en uppvisning i hur svensk Public Service helt tappat opartiskhetens och saklighetens styråra och gjort sig till bara ytterligare ett i raden av maktetablissemangets och mediekratins verktyg för att slå ned det socialkonservativa folkliga missnöjet med landets ansvarslösa vanstyre.

Jag har alltid betraktat Fredrik Skavlan som en upphaussad medelmåtta i en långt lägre division än de stora internationella namnen i talk show-genren. Jag vet inte om det är Skavlan som i ett utslag av narcissism tillåtits namnge programmet efter sig själv eller om det var en publicity stunt från SVT med syfte att försöka blåsa upp sin sannolikt för licensbetalarna dyra rekrytering till en nivå som det hos vederbörande saknas motsvarande täckning för i kompetens och talang.

I fredags kväll visade emellertid Skavlan att han alls inte är så medioker som jag trott. Det är bara det att hans talang är en helt annan än den att agera småputtrig värd för mysig fredagsunderhållning. Det var med skicklig beräkning som Skavlan invaggade Åkesson i falsk trygghet genom att inleda intervjun med ett antal mjuka frågor kring dennes sjukskrivning för att sedan, när Åkesson var oförberedd och hade sänkt garden, explodera i serie brutala käftsmällar, utdelade dessutom med ett hånfullt leende på läpparna.

Skavlan valde bland annat att visa Sverigedemokraternas suggestiva valreklamfilm från 2010 där partiet frågar det svenska folket om de vill att deras skattepengar ska gå till att ge de svenskar som byggt landet en anständig pension och äldreomsorg eller om de vill att pengarna ska gå till att försörja hundratusentals sociala migranter. Intervjun som följde gick i ungefär följande stil:

Skavlan: ”Förstår du inte själv att du är en äcklig liten rasist?

Åkesson: ”Kan vi inte prata sakpolitik ist…

Skavlan: ”Käften, här är det jag som bestämmer vad vi ska prata om. Och att du är sjukskriven ger jag blanka fan i, för jag har fått duktigt betalt av SVT för att förnedra dig på bästa sändningstid inför TV-tittarna. Svara nu, inser du inte efter att jag citerat vad helt andra personer har sagt att du är ett fascistsvin?

Kontrasten kunde knappast varit större mot förhandskritikens påståenden om gullande med Åkesson i underhållnings-TV. Kontrasten kunde knappast ha varit större jämfört med det bemötande andra partiledare fått i tidigare avsnitt av Skavlan. Kontrasten kunde knappast ha varit större mellan hur Skavlan behandlade Åkesson i fredagens avsnitt jämfört med hur han behandlade programmets övriga gäster.

Åkesson tvingades klä skott för tveksamma utsagor som undsluppit en handfull andra personer och sedan påstod Skavlan att det skulle vara Sverigedemokratisk partikultur att kalla människor för exempelvis ”judesvin”. Andra partiledare som gästat Skavlan har aldrig behövt svara på besvärande frågor ens om sitt eget förflutna, än mindre har de ställts till svars för olämpliga beteenden som andra personer i eller kring deras parti gjort sig skyldiga till. Och detta beror knappast på att det saknas skandaler att gotta sig åt inom de sju övriga riksdagspartierna. Det beror på att Skavlan inte är ett sånt program – utom när Jimmie Åkesson är med.

Men om vi håller oss till fredagens program så hade till det även en annan av gästerna, Gunhild Stordalen, i likhet med Åkesson bjudits in för att prata om hur hon drabbats av sjukdom och kämpat för att komma tillbaka igen. Här avhöll sig Skavlan dock helt från lågsinnade tarvligheter av det slag som han utsatte Åkesson för.

Gunhild Stordalen är gift med Norges rikaste man, Petter Stordalen, god för många miljarder. Om SVT varit konsekventa i att göra fredagens avsnitt till en uppvisning i skattefinansierad förnedrings-TV fanns här alla möjligheter att excellera i den konsten. Det kunde, om samma vulgärretoriska anslag som mot Åkesson använts, ha låtit så här:

Skavlan: ”Att du fortfarande lever beror ju på att du gift dig till pengar och att din man har lagt ned miljonbelopp på att bekosta en stamcellsbehandling för dig utomlands som inga vanliga människor har råd med. Förstår du inte att det är för att ni är äckliga kapitalistsvin som du sitter här idag i stället för att vara död, som andra som drabbats av samma sjukdom?

Stordalen: ”Jag är läkare och tycker att alla som är sjuka borde ha rätt till…

Skavlan: ”Käften. Här pratar jag. Du erkänner att du är ännu mer privilegierad alltså, att du har fått en läkarexamen i julklapp också. Skäms du verkligen inte?

Så kunde Skavlan ha visat filmklipp från Petters och Gunhilds lyxbröllop i Marocko som enligt uppgift ska ha kostat runt 40 miljoner kronor och dit man i specialchartrat flygplan flög in flera hundra gäster, bland dem en lång rad världskändisar, och följt upp det med fler smaklösa påhopp:

Skavlan: ”Du och din man har ju profilerat er som filantroper som vill rädda världen. Förstår du inte att ni bara är avskyvärda hycklare? Hur många fattiga barn hade ni kunnat rädda livet på för de miljoner ni lade på ert vulgärbröllop? Och nu sitter du här och tycker synd om dig själv för att du är sjuk och lägger miljoner på det också. Förstår du verkligen inte hur motbjudande det är?

En annan gäst i programmet var den tidigare Dire Straits-gitarristen, numera soloartisten, Mark Knopfler. Här fanns också stora möjligheter för SVT att förnedra. En av Dire Straits mer kända låtar är ”Money for Nothing” i vilken Knopfler genom några brittiska arbetares ögon ger uttryck för åsikter om artister som har mer pengar än talang och lever i sus, dus och dekadens.

I den version av låten som nuförtiden spelas i radio har en hel vers klippts bort för att den har ansetts vara homofobisk. Versen lyder:

See the little faggot with the earring and the make-up
Yeah buddy that’s his own hair
That little faggot got his own jet airplane
That little faggot he’s millionaire

I en annan strof av texten liknas en svart artist som spelar bongo-trummor vid en schimpans. Hur kunde SVT försitta denna chans att riktigt få förminska en internationell kändis som Knopfler? Skavlan borde förstås ha spelat upp de här avsnitten ur låten och ställt Knopfler mot väggen:

Skavlan: ”Don’t you see what a homophobic, racist pig you are, Mark?

Knopfler: ”My intention with those lyrics was merely to describe sentiments among certain…


Skavlan: ”Shut the fuck up, Mark. This is my show. And you’re a white middleaged, male chauvinist misogynist xenofobic piece of garbage. Can’t you understand that? Really?”

I programmet medverkade dessutom skådespelarna Phyllis Logan och Lesley Nicol, för den stora publiken mest kända för sina roller som tjänare på godset Downton Abbey i den brittiska TV-serien med samma namn. Återigen försatte SVT ett utsökt tillfälle att få förnedra sina gäster.

Här skulle man naturligtvis ha visat något lämpligt klipp från TV-serien där tjänstefolket kryper för herrskapet och sen kunde Skavlan ha följt upp det med att ta heder och ära av Logan och Nicol, frågat dem om de verkligen inte inser att gjort sig till nyttiga idioter för privilegie- och klassamhället, bryskt avbrutit dem när de försökt protestera mot den beskrivningen och sedan med diverse invektiv ha dyvlat på dem ansvaret för exempelvis den brittiska kolonialismens historia.

Eller så kunde SVT ha valt att uppföra sig anständigt och respektfullt mot ALLA sina gäster i stället för att selektivt stjälpa medienomenklaturans skenhelighet över somliga av dem som en tunna med träck. Det är i varje fall en tanke som Public Service-bolagets ansvariga kan ta med sig inför framtida programsändningar.

Den dagen Åkesson är fullt återställd, har axlat det fulla partiledaransvaret för sitt parti och utfrågas i något av SVT:s nyhetsprogram, då är det rimligt att han får tuffa frågor. Den behandling den fortfarande sjukskrivne och sköre Åkesson utsattes för i underhållningsprogrammet Skavlan i fredags var däremot allt annat än rimlig.

Mats Dagerlind

Källahttp://avpixlat.info/2015/03/28/skavlan-med-akesson-satte-ny-standard-for-svensk-fornedrings-tv/

Refhttp://nyheteridag.se/ge-dem-ett-helvete/
Refhttp://nyheteridag.se/tittarna-rasar-i-sociala-medier-efter-skavlans-intervju-med-akesson/
Refhttp://www.svt.se/kultur/massanmalningar-mot-skavlan-efter-sd-intervju
Refhttp://samtiden.nu/13357/en-missad-chans-for-skavlan/
Refhttps://janmilld.wordpress.com/2015/04/06/statstelevision-2/
Refhttp://avpixlat.info/2015/04/07/en-skribent-bortom-sans-och-distans/

---------------------

Aftonbladet har frågat folk på stan vad de tycker om Skavlandsintervjun. Södermalm i Stockholm verkar rörande överens att han 'borde ha varit ännu hårdare' (4 av 5 tillfrågade).

Bara en gammal tant tyckte att Skavlan gick lite väl långt.
Källa:  Flashback

- Inte ett dugg överraskande. Där finns den s k "kultureliten" - gammelmediatyckare, v-kommunister och grönmögel-kommunister, hobbyhistorikern Arnstad, PK-politiker och allsköns välmående rdödvinssörplare, det s k "goda" hatets figurer. Helt avskärmade från det invällar-Sverige dom vurmar för, men aldrig ser eller tar del av.

F ö... Skavlan har gått ut öppet i media och berättar att han dricker alkohol 'varje dag'. Vin, varvat med whiskey, sömntabletter ingår också regelmässigt i dieten. Samt att han provat hasch/marijuana, med har svårt p g a 'inhaleringsproblem'. Vilket han hoppas har löst sig, 'när han blivit äldre'.
Källavg.no

----------------------

”Skavlan” fälldes av Granskningsnämnden - Intervjun med Anna Wahlgren fälls för bristande opartiskhet -
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16605175.ab

----------------------

Inte första mobbningen av en politiker -
"Mobbingen mot Juholt tydlig i Skavlan" -

https://annaardin.wordpress.com/2011/12/03/skavlan-juholt/

----------------------





1 kommentar:

  1. Det är skavlans jobb att ställa frågor. Jimmie Åkesson representerar sd.

    SvaraRadera