onsdag 13 maj 2015

”DÖ är ett allvarligt svek mot Sverige”

Ur ett borgerligt politiskt perspektiv ter sig Decemberöverenskommelsen obegriplig. Den tvingar fram alldeles onödigt mycket mera socialistisk ekonomisk politik än vad svenska folket i valet 2014 önskat se. Att inte respektera väljarnas vilja är ett svek mot folkets röst, som lämpligen borde komma till tals i riksdagen genom dess invalda ombud där.

- Den här artikeln är på 3 500 tecken. Den så kallade Decemberöverenskommelsen (DÖ) är på endast 1 000 flera tecken, men utgör hela det demokratiska underlaget från sex av riksdagens partier för hur Sverige ska styras fram till år 2022. Det var så bråttom att få fram detta dokument att partiledarna inte vederbörligt förankrade dess innebörd med alla de riksdagsledamöter som berörs, trots att det är just deras grundlagsskyddade mandat som hotas så länge DÖ gäller.

DÖ tillkom i all hast för att hjälpa allt svagare regeringar att styra Sverige. När ett regeringsunderlag har ett svagt stöd i Sveriges riksdag, så ökar naturligt makten i denna vår högsta folkvalda församling. Detta är både är bra och logiskt, och i helt enlighet med intentionerna i de båda grundlagarna som reglerar rikets styre; Regeringsformen och Riksdagsordningen.

Men se det räckte inte för partiledningarna, som den 27:e december 2014 slöt DÖ bakom ryggen på grundlagarna. Därigenom överfördes från alliansens företrädare makt till den svaga S+MP-regeringen på riksdagens bekostnad. Ett villkor för detta enligt DÖ är att denna regering då tvingas samarbeta också med V för att få igenom statens budget.

Vidare ska DÖ-eländet gälla i åtta långa år fram i tiden, vilket gör att från sex partier ännu ej invalda ombud för folket i Sveriges riksdag från början får veta att deras makt att stå upp för Sveriges ekonomiska politik redan är bortförhandlad. Är det detta som ska locka våra bästa företrädare att vilja kandidera till riksdagen 2018?

DÖ är ett allvarligt svek mot Sverige, som med klart vänsterinriktad ekonomisk politik kommer att förlora i internationell konkurrenskraft. Svenska folket, vare sig de är löntagare eller företagare, kommer återigen snart att få digna under skattebördor vi äntligen lyckats befria oss ifrån efter alliansens åtta år vid makten.

Jag kommer därför att med stöd av mitt grundlagsskydd rösta för vår ekonomiska politik hela vägen.

Ett pikant dilemma för DÖ är dock de så kallade stadgarna för riksdagsgruppens arbetssätt, som ser ut att kunna sätta käppar i hjulet för grundlagen. Dessa stadgar, liksom den så kallade kandidatförsäkran som vi skrivit under för att bli placerade på valsedeln, kräver lojalitet med partiets förda politik.

Inte så konstigt tyckte jag när jag skrev under på detta. Men det riskerar nu hamnar i konflikt med våra grundlagsskyddade rättigheter att som invalda riksdagsledamöter få rösta på våra egna ekonomiska förslag. Våra väljare kan inte begripa detta och det kan ärligt talat inte jag heller.

Man kan inte genom avtal förhandla bort lag, i synnerhet inte ett grundlagsfäst skydd till värn för vår demokrati. Min tro är därför, att hade vi i Sverige haft en författningsdomstol, så hade denna kommit till slutsatsen att en överenskommelse likt DÖ aldrig hade varit möjlig eftersom den i praktiken utgör ett hot mot grundlagen tillsammans med andra tidigare ingångna lojalitetsförklaringar kring riksdagsarbetet.

Så, kära allianspartiledningar, ett allvarligt fel har begåtts. Gör om och gör rätt, och ni kommer att återvinna mångas förlorade förtroende. Ni kommer att gå stärkta ur en reträtt från DÖ. Inte tvärtom.

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) från Östergötland

Källa: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/doe-aer-ett-allvarligt-svek-mot-folkets-roest-15655

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar