måndag 25 maj 2015

Jättemoskén i Köln snart klar

Den har plats för flera tusen bedjande och dess minareter reser sig högt över omgivningen. Planerna på jättemoskén orsakade omfattande protester hos stadens befolkning, men nu, efter flera års förseningar, står den snart redo att slå upp sina portar.

- Sedan 2011 firas fredagsbönen och Ramadan i tillfälliga bönerum i moskén, men allt eftersom börjar det skrytsamma bygget att bli färdigställt. Anläggningen omfattar 4 500 kvadratmeter och är tänkt att kunna inhysa 2 000 till 4 000 bedjande under en 35 meter hög kupol, samt bibliotek, basarer och kaféer. De två minareterna är 55 meter höga.

Kölns Centralmoské blir sunnitisk och kommer att bli en av Europas största. Bakom det omfattande projektet står turkiska regeringens myndighet för religiösa frågor, som sponsrar bygget via turkisk-islamska unionen Ditib. 70 procent av de uppåt 3,5 miljoner muslimerna i Tyskland är med i Ditib. Pengar kommer också från 884 andra muslimska föreningar och banklån, men även den katolska kyrkan i Köln har beslutat att sponsra moskébygget. Sedan insamlingskampanjen startade 2006 har man samlat ihop över 18 miljoner euro.

Vice borgmästaren i Kölns Ehrenfeld-distrikt, Jörg Uckermann, har kritiserat bygget. Så här sade han till The Telegraph i juni 2007:

Vi vill inte bygga ett turkiskt getto här i Ehrenfeld. Jag känner till Londonistan och jag vill inte ha det här.

Uckermann gick så småningom vidare från kristdemokratiska CDU till rörelsen Pro-Köln, som växte till partiet Pro-NRW där han blev vice partiledare. Att Pro Köln fick luft under vingarna berodde mycket på det folkliga motståndet mot moskébygget. Man startade en namninsamling och organiserade protester.

Trots protesterna har moskébygget fortsatt. Efter diverse förseningar gjorde man år 2013 en spurt i byggandet, men i slutet av 2014 var ännu inget invigningsdatum i sikte.

Källahttp://www.nyatider.nu/jattemosken-i-koln-snart-klar/


- Islamiseringen och erövringen av naiva väst fortsätter öppet. Politiker och media i Europa har inte läst sin Koran, om dom så gjort och fattat, så vore utvecklingen högst sannolikt en annan. Vem lägger frivilligt sitt huvud i stupstocken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar