torsdag 25 juni 2015

Det är svårt att hålla käften när man är i regering

I glädjande siffror från Ipsos meddelas att endast 14% har Sveriges befolkning har förtroende för Åsa Romson. Däremot toppar den icke existerande Anna Kinberg Batra förtroendelistan medan statsministern tappar. Det är nämligen svårt att hålla käften när man är i regering, även om undantag finns.

- Och Åsa Romson behöver som bekant bara visa sig, eller ännu värre öppna munnen för att förtroendet för henne ska rasa. Efter höstens utspel har dock hennes manlige partiledarkollega1. lärt sig att hålla käften och ingjuter därmed mer än dubbelt så högt förtroende som Åsa Romson.
Det är alltså inte en fråga om att svenska folket saknar förtroende för Miljöpartiet (bortsett från att nu endast 6.5% tänker rösta på dem enligt Ipsos), utan det är personligt för Åsa Romson, då hennes partikollega har förtroende på 30% mot hennes 14%.

Fast hon är inte sämst. Sämst är Ebba Busch, Kristdemokraternas nya partiledare. Hon får bara 13%, men å andra sidan jagar (kd) nu Feministiskt initiativ i tävlingen mot botten och får endast 2.7% av rösterna mot fis 2.3%. Justerar man för (kd):s obefintliga väljarkår är ändå förtroendet högt för Ebba Busch. Hon åtnjuter 465% gånger så högt förtroende som antalet väljare. Samtidigt får Åsa Romson bara 115%.

Opinionsjusterat förtroende som en graf. 100% innebär att endast en andel motsvarande det egna partiets väljare har förtroende för personen.

Lägst opinionsjusterat förtroende har Sverigedemokraternas partiledare, följt av (s) partiledare och sedan Anna Kinberg Batra. Fjärde sämsta förtroende har Åsa Romson, och högst opinionsjusterat förtroende åtnjuter Annie Lööf (c). Näst högst förtroende har Ebba Busch.

Nu kan ju vän av ordning konstatera att modellen förstås inte är rättvis för större partier, vars partier naturligtvis har svårt att få flera hundra procent i förtroende. Men du är väl inte socialist, och då inser du att livet inte är rättvist... Eller ja, livet är rättvist, dvs man får det man anstränger sig för kombinerat med den kompetens, vilja och riskbenägenhet man åtnjuter, men livet är inte solidariskt. Opinionsjusterat partiledarförtroende är alltså inte solidariskt mot större partier. Lev med det.
Oavsett gör förstås den manliga (nåja) partiledaren i Miljöpartiet bäst i att fortsätta hålla käften och ducka media. Det är så man ordnar förtroende. Det fungerar uppenbarligen för Anna Kinberg Batra...

1. Av rättviseskäl nämner vi förstås inga män vid namn i detta inlägg. Som extra bonus slänger vi in lite kvinnonamn på slutet för att höja rankningen i Rättviseräknare etc. Maria, Anna, Margareta, Elisabeth, Eva, Birgitta, Kristina, Karin, Elisabet, Marie. För alla vet att det är könsorganet på omnämnda personer som är det viktiga när man skriver artiklar. Häpp! *)
 
------------------------

 1..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar